Начлото 1957-1998г.

Сградата на Централен Универсален Магазин, популярна в България със съкращението ЦУМ, се намира в сърцето на столицата, непосредствено до Министерския съвет, Президенството, както и в близост до Народното събрание. Построен в началото на един от най-старите булеварди на София - бул. „Княз Александър Дондуков", днес ЦУМ е олицетворение на модерния столичен град. Проектирана от архитекта Коста Николов през 1956 г., сградата на ЦУМ е част от монументалния архитектурен център на София, т. нар. Ларго.
За българите ЦУМ винаги е представлявал символ на просперитет и е бил гордост за страната. Като най-модерната сграда на своето време, ЦУМ е бил задължително място за посещение при всяко идване в София. Хората от цялата страна са идвали в ЦУМ за всяка важна покупка, понеже в ЦУМ са могли да намерят всичко. През далечната 1957 г. витрината на ЦУМ е била украсена от не какво да е, а от лек автомобил "Рено-Долфин".

 

Възстановяване и реконструкция 1999-2000г.

 От 1999 г. до 2001 г. ЦУМ  АД успешно завърши проект за обновяване и реконструкция, който бе осъществен под ръковоството и наблюдението на британски екип и назначен специално за целта чуждестранен персонал със съответен опит в тази индустрия, който бе в България до завършването на целия проект. Предлаганите условия са от степен А по западен стандарт за търговия на дребно и за офис помещения.
Възстановителните работи позволиха създаването на пространство разпределено около два атриума, което позволява проникването на естествена дневна светлина в сградата от покрива. Планирането на вътрешното пространство бе извършено по проект на архитекти от гр. Лондон още в ранните етапи на дизайн, като целта бе постигането на максимално ефективно разпределение на площите.

 

Настояще 2000г. до сега

След повторнто си отваряне през 2000 г. до днес, ЦУМ отразява новия, модерен начин на пазаруване. Търговските площи в ЦУМ са разположени на шест етажа с площ над 15,000 кв.м.
Висококачествените стоки, които се предлагат в търговския център, привличат за клиенти динамични хора, които държат на своя стил. Тук могат да се намерят дрехи, обувки, чанти, козметика и парфюми, часовници, бельо и аксесоари от най-известните световни марки. Дискретната музика, приятната среда, стилно подредените магазини и усмихнатите служители правят пазаруването в ЦУМ удоволствие.
Офис център ЦУМ е разположен на последните три, от общо деветте етажа в сградата. За него е предвиден отделен вход и рецепция, която гледа към минералните бани и градината. Като един от най-представителните Бизнес центрове в своя клас, ЦУМ е предпочитан от множество международни компании, където да разположат своя главен офис.
 
Рожден ден 2006г
 

През 2006 година ЦУМ навърши 50 години от своето създаване. Юбилеят на първия по рода си търговски център на Балканите бе отбелязан с впечатляващ и пищен концерт, в който участваха двете най-добри танцови двойки на България, дует "Каризма", дует "Ритон", Васил Найденов. Водещи на програмата бяха Мира Добрева и Милен Цветков. Гостите на тържеството с най-голямо нетърпение очакваха специалната изненада на вечерта: шоуто на украинката Руслана, която спечели "Евровизия" през 2004 година. Към полунощ София бе разтърсена от грандиозни фойерверки. Собственикът на ЦУМ, бизнесменът Георги Гергов, поздрави с топли думи всички гости на празника и разряза огромната торта.На събитието, отбелязващо 50 годишнината на напълно обновения и реконструиран търговски център, присъстваха Президентът на Република България Георги Първанов, Премиерът Сергей Станишев, министри, депутати, посланици, бизнесмени и телевизионни звезди.


Новини и събития

ЕСЕНТА ПРИСТИГА В ГАРДЕРОБА ВИ С "ETERE"
ЕСЕНТА ПРИСТИГА В ГАРДЕРОБА ВИ С "ETERE"

[още]
КРАЛСКИ ПРИБОРИ ЗА ВАШАТА МАСА
КРАЛСКИ ПРИБОРИ ЗА ВАШАТА МАСА

Подарете си лукса, който заслужавате!

[още]
ALESSI- КАЧЕСТВО И МОДЕРЕН ДИЗАЙН
ALESSI- КАЧЕСТВО И МОДЕРЕН ДИЗАЙН

[още]